Pandemide Meme Kanserine Dikkat!

Pandemide Meme Kanserine Dikkat!

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Kanser Kontrol biriminden Dr. Andre Ilbawi, 4 Şubat Dünya Kanser Günü için gazetecilere geçen yılın kanser istatistikleriyle ilgili açıklamalarda bulundu.

“Kanser riski artıyor. 2020 yılında, küresel olarak kanser teşhisi konan kişi sayısı 19,3 milyona ulaştı ve ölenlerin sayısı 10 milyona yükseldi” diyen Ilbawi, bir yıldır süren Covid-19 salgınının diğer hastalıklarla birlikte kanserin tedavisini de zorlaştırdığını belirtti. Ilbawi, kanser tanısında gecikmelerin yaygın olmakla birlikte tedavi sırasındaki kesintilerin ve tedaviyi terk etmenin de önemli ölçüde arttığını belirtti.

Ilbawi, toplam kanserler içinde oranı yüzde 11,7’ye ulaşan meme kanserinin, ilk kez hastalığın en yaygın türü olan akciğer kanserini küresel ölçekte geçtiğini dile getirdi. Akciğer kanserinin yaygınlık oranının geçen yıl yüzde 11,4 olarak ölçüldüğünü ifade etti.

Yaşam boyu her 8 kadından 1’i meme kanseri olmaktadır. Kadınlarda ölümlerin yüzde 14’ünden bu hastalık sorumludur. Genellikle 50 ile 70 yaş arasında gözlemlenmektedir. Fakat ülkemizde meme kanserinin yüzde 40’ı, 50 yaşın altındadır. Meme kanserinin sebebi kesin olarak bilinmemekle beraber meme kanserini artıran faktörlerden en önemlisi şişmanlıktır. Stres, ailede kuvvetli meme kanseri öyküsünün olması, birtakım genetik bozukluk olması, egzersiz yapmamak, sigara ve alkol kullanımı da meme kanseri riskini arttırır. Memede ele gelen sert, ağrısız, hareketsiz bir kitle, meme cildinde yeni gelişen bir şişlik, ödem, kızarıklık, meme başında çekinti, koltuk altında şişlik ve kanlı meme başı akıntısı meme kanserini düşündürecek bulgulardır.

Pandemi nedeniyle birçok vatandaşımız da sağlık şikayetleri nedeniyle hastanelere başvurmayı geciktirmekte, bunlar da önemli sağlık sorunlara sebep olmaktadır. Özellikle meme kanseri gibi erken yakalandığı zaman iyi sonuç alınabilecek hastalık türlerinde geç başvurular hastalığın daha ilerlemesine ve yayılmasına sebep olmaktadır.

Yeni gelişen tedavi yöntemleriyle meme kanserinin yaşam ömrü uzundur. Yalnız erken tanı bu tedavilerin uygulanabilirliği açısından çok önemlidir. Erken tanı yapılan hastalarda hem meme koruma şansını elde etmiş hem de koltuk altı temizlemeden sadece örnekleme ameliyatı ile tedaviyi tamamlamış olunabiliyor.

Randevu Alın